Depilacija ili epilacija - šta i kako izabrati?

Zaista, nije lako donijeti pravu odluku jer je ponuda ogromna, raznih aparata i preparata, pa često pred tolikim izborom ostajemo zbunjeni, a zapravo cijelu ponudu možemo svesti na samo dvije procedure za uklanjanje dlaka: depilacija i epilacija.

Depilacija ili epilacija - šta i kako izabrati?
Glatka koža bez dlačica je i Vaš san? Danas, kada je uklanjanje neželjenih dlaka postalo sastavni deo života i održavanja lične higijene svake žene, kao i sve većeg broja muškaraca, sve češće se postavlja pitanje koji je najbolji način za uklanjanje dlaka?

Koje su razlike izmedju depilacije i epilacije?

Depilacija podrazumijeva odstranjivanje dlake sa površine ili ispod površine kože, sve do korijena, dok korjen ostaje u koži. Postoje razni tipovi depilacije; brijanje, depilatori, kreme za depilaciju, topli vosak, hladni vosak, šećerna pasta, čupanje dlaka pincetom.

Epilacija je uklanjanje čitave dlake, zajedno sa njenim korijenom. Podrazumjeva uklanjanje dlaka laserom, IPL aparatom ili epilatorima raznih vrsta.

Koje su prednosti i nedostaci depilacije i epilacije?

Depilacija je većinom bezbolna procedura. Prednosti depilacije su ekonomičnost u odnosu na epilaciju, kao i što bolje čuva kožu. Glavni nedostatak depilacije je to što rezultati nisu trajni, te je potrebno često ponavljanje procedure kako bi se održavao željeni efekat.

Najveća prednost epilacije je postizanje trajnog efekta. Ne postoji mogućnost urastanja dlaka i alergijske reakcije, ali treba obazrivo birati aparat i terapeuta. Nedostatak epilacije veća cijena tretmana u odnosu na depilaciju. Epilacija se ne smije raditi na prirodno tamnoj koži.

Koja je razlika izmedju depilatora i epilatora?

Kao što je rečeno, depilacijom se dlaka odstranjuje sa površine ili ispod površine kože do korijena, pa tako depilatori sijeku dlaku do same površine kože ili je čupaju, tj. kidaju, pa korjen ostaje u folikulu.

Epilatori funkcionišu kao laseri, ali prilagođenog intenziteta svjetlosti. Nježnim svjetlosnim impulsima spriječava se ponovno izrastanje dlaka i postiže se trajno glatka koža, ali zbog smanjenog intenziteta, tretman treba ponavljati na 6 sedmica.

Da li su depilacija i epilacija štetne?

Nijedna od procedura za uklanjanje neželjenih dlaka nije štetna ako se izvodi pravilno, savjesno i u odgovarajućim higijenskim uslovima i sa obučenim kozmetičarima. Pri nestručnom obavljanju depilacije ili epilacije, mogu nastati problemi kao što su iritacija kože, kožni podlivi, opekotine, alergijske reakcije, izazivanje urastanja dlaka… Stoga, obavljanjem depilacije ili epilacije u registrovanim i dobro opremljenim salonima kakve možete naći na SrediMe je najbolji put do glatke kože koja će takva ostati nedjeljama.

Još sličnih tekstova